ASA Banka je kupila Sberbank BH -

01.03.2022

ASA Banka je kupila Sberbank BH

ASA Banka kupila je Sberbank BH u Federaciji BiH, saopšteno je iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH (FBiH) na konferenciji za novinare u utorak navečer, 1. marta.

Predsjednik Uprave ASA Banke Samir Mustafić večeras je kazao da će ovom akvizicijom ASA Banka postati treća najveća banka u Bosni i Hercegovini i da je preuzimanje banke upriličeno na simboličan datum 1. marta 2022. godine na Dan nezavisnosti BiH.

Također je kazao da uposlenici Sberbanke ostaju raditi u ASA Banci koja se od sutra smatra domaćom bh. bankom te da korisnici dosadašnje Sberbanke nemaju nikakvog razloga za brigu.

“Logično je da ako u Sloveniji NLB banka kupuje Sberbanku, u Hrvatskoj Poštanska banka, u Srbiji AIK banka, da i u BiH domaći kapital dođe do izražaja da i mi u ovoj državi preuzmemo odgovornost u svoje ruke, da jačamo i da jedni drugima budemo faktor stabilnosti i podrške. Banka je jako bitan faktor stabilnosti i mi smo to pokazali ovom transakcijom, svoje kapacitete i mogućnosti. Svi klijenti imaju svoj novac na raspolaganju i to više nije tema. Tema je kako ćemo zajedno rasti, razvijati se, davati nove kredite, praviti naše okruženje prosperitetnijim”, kazao je Mustafić.